• <
Kongres Polskie Porty 2030 edycja 2024

Chcesz chronić oceany? Oto 6 codziennych praktyk, dzięki którym staniesz się eko

ew/WWF/własne

28.12.2018 08:15 Źródło: własne
Strona główna Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo Morskie Chcesz chronić oceany? Oto 6 codziennych praktyk, dzięki którym staniesz się eko

Partnerzy portalu

Chcesz chronić oceany? Oto 6 codziennych praktyk, dzięki którym staniesz się eko - GospodarkaMorska.pl

Czas pogodzić się z tym, że żegnamy kolejny rok, i rozpoczynamy nowy. Właśnie teraz jest idealna pora na powzięcie noworocznych postanowień. Jednym z nich powinno być wprowadzenie w codzienność praktyk, które będą lepsze dla naszej Planety, niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni.

1. Zredukuj wykorzystywanie plastiku

Plastik jest obecny w naszym życiu niemal na każdym kroku. Trudno byłoby nam zrezygnować z niego całkowicie, ale dla własnego (i pokolenia naszych dzieci!) dobra musimy znacząco ograniczyć korzystanie z tego nieekologicznego tworzywa. Warto przypomnieć, że negocjatorzy z PE i państw członkowskich porozumieli się niedawno w sprawie nowych przepisów, które mają ograniczyć liczbę plastikowych śmieci trafiających do mórz. W UE zakazane będą m.in. plastikowe talerze, słomki, czy patyczki higieniczne.

Komisja Europejska, która w maju zaproponowała projekt w tej sprawie, wzięła na celownik 10 produktów jednorazowego użytku, jak również zagubione i porzucane narzędzia połowowe. Była to konsekwencja alarmującego wzrostu ilości szkodliwych odpadów z tworzyw sztucznych w morzach i oceanach. Łącznie stanowią one 70 proc. wszystkich odpadów morskich.

2. Kawa na wynos?

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Aromatyczny napój pijamy już nie tylko w domach czy kawiarniach, ale także w trakcie przemieszczania się z miejsca na miejsce. Dostępność kawy na wynos jest coraz większa - a wraz z nią zużycie jednorazowych kubków i plastikowych pokrywek. Jeśli często zdarza Ci się kupować kawę to go, zainwestuj w termiczny kubek wielokrotnego użytku.

3. Bez słomki, poproszę

Nie bierz słomek - napój bez nich smakuje tak samo dobrze. Słomek używamy zaledwie przez kilka minut, a żeby uległy rozkładowi, musi minąć aż 200 lat. To cztery wieki zagrożenia, na które skazujemy środowisko, zwierzęta i siebie samych.

4. Zabierz torbę na zakupy!

Należysz do tych osób, które tuż przed płaceniem za spożywcze zakupy, przypominają sobie, że jakoś trzeba je zabrać do domu? Nie proś za każdym razem o plastikowe torebki - przecież jedzenie kupujesz codziennie, nie jest to nic niespodziewanego. Materiałowa torba na zakupy powinna być zawsze z Tobą.

5. Jedzenia się nie wyrzuca - ale co z tym przeterminowanym?

Kupuj tyle jedzenia, ile jesteś w stanie zjeść. Czasem jednak znajdujemy w lodówce i kuchennych szafkach żywność przeterminowaną. Produkujemy też spożywcze odpady - obierki, fusy itp. Łatwym, przyjaznym dla środowiska sposobem pozbycia się ich jest ich kompostowanie. Kompostując spożywcze resztki (zamiast je wyrzucać), przyczynisz się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych.

6. Kupuj produkty certyfikowane

Zobowiąż się, że od tego roku, będziesz kupować produkty certyfikowane, czyli takie, które powstały w sposób zrównoważony i przyjazny środowisku. W przypadku ryb, szukaj oznakowań MSC (ryby dziko żyjące) i ASC (ryby hodowlane), z kolei produkty z papieru powinny mieć certyfikat FSC.

Pamiętaj, że drobna zmiana konsumencka przyczynia się do wielkiej zmiany w środowisku!

Partnerzy portalu

Dziękujemy za wysłane grafiki.